top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDimitris Panokostas

Καταπολεμήστε το άγχος με βελονισμό


Το άγχος συγκαταλέγεται στις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ψυχική αλλά και σωματική αντίδραση σε μια απειλή ή στην προσπάθεια αντιμετώπισης απαιτητικών καταστάσεων. Το άγχος είναι μια καθημερινή κατάσταση που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι και μπορεί να λειτουργήσει παρακινητικά μέχρι το βαθμό που θεωρείται φυσιολογικό. Όταν όμως καθηλώνει τον άνθρωπο καθιστώντας τον ανήμπορο να προχωρήσει και να εξελιχθεί, τότε το άγχος γίνεται παθολογικό.


Βιολογικά συνδέεται με την υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την έντονη νοραδρενεργική δραστηριότητα. Κύριο ρόλο στην απάντηση του οργανισμού στο άγχος, διαδραματίζει η απελευθέρωση της κορτικοτροπίνης (CRF). Με την έκθεση του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις απελευθερώνεται ο παράγοντας CRF από τα κυτταρικά σώματα των νευρώνων και μεταφέρεται στην πρόσθια υπόφυση του εγκεφάλου όπου προσδένεται με τους αντίστοιχους υποδοχείς, ξεκινώντας τη σύνθεση και την απελευθέρωση μιας σειράς ορμονών όπως η προοπιομελανοκορτίνη (POMC), η αδενοκορτικοτροπίνη (ACTH) και η β-ενδορφίνη.


Συμπτώματα του άγχους


Τα συμπτώματα του άγχους είναι θυμός, συναισθήματα απογοήτευσης και φόβου, κούραση και κατάθλιψη, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα χαμηλής διάθεσης του ατόμου για συνεργασία, οξυθυμία και λεκτική ή σωματική βία απέναντι σε άλλα πρόσωπα. Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα έντονο φόβο αναπτύσσει ορισμένες αντιδράσεις από το αυτόνομο κεντρικό σύστημα όπως ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, ωχρότητα προσώπου, αναστολή πέψης, εφίδρωση και άλλα. Από την άλλη, τα άτομα που βιώνουν καθημερινή δυσφορία και παρατεταμένο άγχος αναπτύσσουν συμπτώματα ζάλης, αύξησης της πίεσης, ταχυκαρδίας, ανησυχίας, λιποθυμίας, στομαχικής δυσφορίας, τρόμου, σεξουαλικής δυσλειτουργίας κ.α .


Δράση του βελονισμού


Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού έχει να κάνει με τον αισθητικό ερεθισμό των νευρικών απολήξεων (Αβ, Αδ ίνες) που επιτυγχάνεται με τη βελόνα. Τελικά προάγει την εξομάλυνση των ημερήσιων επιπέδων κορτιζόλης, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης μειώνει την συμπαθητική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Μπλοκάρει τις χρόνια αυξημένες λόγω στρες τιμές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και του νευροπεπτιδίου Υ στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει τις αντιδράσεις του στρες και ρυθμίζει τη διάθεση και τα συναισθήματα όπως και τη διαχείριση ενέργειας (αποφυγή αισθήματος κόπωσης).(Eshkevari 2013)

  • Αναστρέφει τις παθολογικές μεταβολές στα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με αντιδράσεις στρες. (Arranz) 2007

  • Απελευθερώνει ενδορφίνες (τις ορμόνες της ευχαρίστησης) και φυσικά παυσίπονα. (Sjölund - Terenius - Eriksson, 1977)

Επίσης συμβάλλει στην αναστολή ή ακόμα και στην μείωση λήψης φαρμάκων .Συνήθως πραγματοποιούνται περίπου 15 συνεδρίες, αλλά ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος, τα συμπτώματα και την αντίδραση που θα έχει ο ίδιος ο οργανισμός στον βελονισμό.


Δημήτρης Πανοκώστας

MD, Medical Acupuncture


282 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page