top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDimitris Panokostas

Άνοιξη! Αντιμετώπιση αλλεργικής ρινίτιδας με βελονισμό


Είμαστε πλέον στην άνοιξη και δυστυχώς με τον ερχομό της πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αλλεργικής ρινίτιδας. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε πως ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετωπίση της.


Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης που προκαλείται από την επαφή, κατά τη διάρκεια της αναπνοής, με τη γύρη καθώς και με μύκητες που βρίσκονται στον εισπνεόμενο αέρα, σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα είναι περίπου 10%.


Συμπτώματα και σημεία


Στα τυπικά συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνονται η ρινική συμφόρηση ή απόφραξη, το υδαρές ρινικό έκκριμα, οι παροξυσμικοί πταρμοί και ο κνησμός της ρινός μετά από έκθεση σε γνωστό αλλεργιογόνο. Μερικοί ασθενείς παραπονούνται για κνησμό στο φάρυγγα ή την υπερώα. Η παροχέτευση του περιεχομένου της ρινός στο φάρυγγα έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές προσπάθειες καθαρισμού του φάρυγγα (ξηρός χαρακτηριστικός βήχας ή βραχνάδα). Συχνά την αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύουν πονοκέφαλοι, άλγος υπεράνω των παραρρινικών κόλπων, υποτροπιάζουσα επίσταξη, γενικευμένη αδυναμία και καταβολή, ανοσμία και μερικές φορές απώλεια της αίσθησης της γεύσης.


Πως ο βελονισμός βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και της συμφόρησης σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα;


  • Ρυθμίζοντας τα επίπεδα IgE και κυτταροκινών στο αίμα που, ως γνωστόν, συμμετέχουν στην αλλεργική αντίδραση σε εξωγενή αλλεργιογόνα (Ng 2004, Rao 200, Roberts 2008)

  • Ερεθίζοντας νευρικά κύτταρα σε διάφορους ιστούς του σώματος, πράγμα που οδηγεί σε απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστικών ουσιών επηρεάζοντας τα νευρικά ερεθίσματα πόνου τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και στο νωτιαίο μυελό (Pomeranz 1987, Han 2004, Zhao 2008, Cheng 2009)

  • Μειώνοντας τη φλεγμονή προάγοντας την έκκριση αγγειοτροποποιητικών και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων (Zijlstra 2003, Kavoussi 2007)

  • Εντείνοντας τη δράση των natural killer κυττάρων και τροποποιώντας τα ποσοστά των ανοσοποιητικών κυττάρων (Kawakita 2008)

  • Αυξάνοντας την τοπική μικροκυκλοφορία (Komori 2009), το οποίο βοηθάει στη διασπορά του οιδήματος.

Δημήτρης Πανοκώστας

MD, Medical Acupuncture

80 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page