top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDimitris Panokostas

Αδυνάτισμα και βελονισμός


Το ζήτημα της απώλειας βάρους αποτελεί κύρια ανησυχία πολλών ανθρώπων, καθώς το ιδανικό βάρος συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της εμφάνισης όσο και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.


Πού ωφελεί;

  • Μειώνει την όρεξη και τη διάθεση για κατανάλωση γλυκών και ελαττώνει το χρόνο κορεσμού.

  • Διεγείρει τον κυτταρικό μεταβολισμό, τις μυϊκές ίνες και προκαλεί σύσπαση, δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας να εκκριθούν οι ορμόνες της ομορφιάς και της μακροζωίας όπως σεροτονίνη, ενδορφίνες κ.λπ.

  • Κινητοποιεί και ρυθμίζει το βασικό μεταβολικό ρυθμό αυξάνοντας τις καύσεις. Δρα συνολικά στο μεταβολισμό επηρεάζοντας το αδυνάτισμα, τη χαλάρωση, τη σύσφιγξη, το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα.

  • Επειδή δρα κεντρικά, μπορεί να θεραπεύσει παράλληλα με τη θεραπεία για αδυνάτισμα, σύσφιγξη κ.λπ και μία πάθηση ή κατάσταση όπως μία αϋπνία ή μια κολίτιδα που συνυπάρχει, χωρίς να απευθύνεται άμεσα σε αυτές.

Ο βελονισμός αναστέλλει την όρεξη και μειώνει το χρόνο κορεσμού, βοηθώντας το άτομο να ελαττώσει τη ποσότητα της τροφής του και να συμμορφωθεί σε ένα ισορροπημένο, αλλά χαμηλό σε θερμίδες διαιτητικό πρόγραμμα.


Παράλληλα, ο βελονισμός προσφέρει αίσθημα ευεξίας και ρυθμίζει ψυχολογικούς παράγοντες (μέσω της έκλυσης β-ενδορφινών και νορ-επινεφρίνης) που συνήθως συνοδεύουν την προσπάθεια για απώλεια, όπως η ψυχική πείνα, η υπερφαγία, η βουλιμία.


Ο βελονισμός επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον υποθάλαμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η έκφραση των ανορεξιογόνων πεπτιδίων a-MSH και CART, ενώ μειώνεται η δράση των ορεξιογόνων πεπτιδίων NPY και γκρελίνης.


Το αποτέλεσμα του βελονισμού είναι να μειώνεται το αίσθημα της όρεξης και να αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι ο βελονισμός δρα μέσω της έκκρισης από τον υποθάλαμο ουσιών με ανορεξιογόνο δράση. Ταυτόχρονα ρυθμίζει την έκκριση λεπτίνης και προάγει το μεταβολισμό των λιπιδίων, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενούς.


Δημήτρης Πανοκώστας

MD, Medical Acupuncture

1.794 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page