top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDimitris Panokostas

Τι είναι ο βελονισμός;


Από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Πατρίδα του είναι η Κίνα, επεκτάθηκε όμως και εφαρμόσθηκε εκτεταμένα σε όλες τις χώρες της Άπω Ανατολής. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Μεγάλη Βρετανία). Έγινε δημοφιλής για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και αγγειοβελτιωτική του δράση.


Πως λειτουργεί ο βελονισμός στον οργανισμό;


Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, το ανοσιακό σύστημα και το σύστημα διαχείρισης του στρες ενώ μελετάται η αντιφλεγμονώδης δράση του σε πλήθος παθήσεων. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς.


Τι είναι τα σημεία βελονισμού;


Τα σημεία βελονισμού αποτελούν τρισδιάστατες ανατομικές περιοχές του δέρματος και των μυών, συνήθως βρίσκονται στη πορεία περιφερικών νεύρων και νευρικών απολήξεων. Οι ιδιαίτερες ανατομικές, ηλεκτρικές, χημικές και μεταβολικές του ιδιότητες είναι υπεύθυνες για την εξειδίκευση, την εξατομίκευση και τη λειτουργικότητα των σημείων βελονισμού.


Ποια είναι η διαδικασία;

  • Τοποθετούνται 10 έως 20 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα σημεία βελονισμού του σώματος (ανάλογα με την πάθηση).

  • Είναι μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται από το γιατρό χωρίς αυτός να τις ακουμπάει.

  • Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη. Η τεχνική είναι τέτοια ώστε να μην προκαλείται πόνος στον άρρωστο. Το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και τη περιοχή του σώματος που αυτές τοποθετούνται.

  • Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.

  • Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίς πρόβλημα (να οδηγήσει, να εργαστεί, να διασκεδάσει).

  • Οι θεραπείες εκτελούνται με συχνότητα δύο έως τρείς θεραπείες την εβδομάδα.

  • Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Δημήτρης Πανοκώστας

MD, Medical Acupuncture




983 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page